sunnuntai 5. elokuuta 2012

HSKH:n leiri, sunnuntai

Sunnuntaina meillä oli myös kahdet treenit kuten myös lauantaina. Vähän jännitin Nellin jaksamista, kun takana oli eiliset rankat treenit sekä Nellin valeraskaus. Lauantain tapaan aloitimme aamun Vuorelan Lotan koulutuksessa. Tälläisen hyppärin Lotta oli meidän pään menoksi laatinut: 
Alussa 1-2 väli tehtiin ihan pakkovalssilla ja kolmosella piti jo vähän ennen sitä vekata ja vastaisella vetämällä saada koira kääntymään kohti nelosestettä, jossa tein välistävedon ja heitin jaakottamalla Nellin esteen 5 yli. Tämän jälkeen tarkoitus oli, että koiran olisi saanut tyrkättyä esteen 6 yli ja siitä leijeröimällä putkeen hypyn 4  takaa. Nelli oli tänään ihan ihmeellinen, eikä ollenkaan irronnut putkeen, vaikka tämmöinen paikka on meille yleensä ihan "helppo" ja Nelli irtoaa sivusuunnassa putkiin todella hyvin. Koska Nelli oli nyt tänään tällainen, niin jouduin juoksemaan putken viertä ja koska valeraskaana oleva Nelli ei kulkenut niin lujaa, niin ehdin hyvin ottamaan Nellin mukaan hypyn päästä ja kulman ohjaamisessa ei ollut mitään ongelmaa.

Esteelle 10 tehtiin ennakoiva tiukka valssi, sillä siitä käännyttiin putkeen noin 90 ateeen kulmassa.. Putken jälkeen mentiin ihan vaan suoraan, josta viimeisen hypyn jälkeen käännyttiin kepeille. Nelli haki kepit hyvin, pujotteluvauhti tosin oli hitaanpuoleinen. Ensin tein seuraavan putken lähettämällä pimeään putkikulmaan. Halusin myös kokeilla sitä,että irtoan putken suuta kohden pakkovalssimaiseen asentoon, mutta tällöin Nelli jätti kepit kesken. Koska Nellillä oli nyt tälläinen päivä, ettei se kestäny mun irtoamista kepeillä paljoa, niin en edes lähtenyt yrittämään keppien leijeröintiä putken toiselta puolelta. 

Radan loppupuolella kokeilin estevälille 28-29 kahta eri tapaa. Ensin tein 28 takaakiertona ja siihen sitten samalla edessäleikkus. Tällöin koira tulee vasempaan käteen ja esteen 29 suoritin takaakierto-niistolla.  Toinen Lotan antama vaihtoehto oli se, että edessäleikkaus jätetään pois ja koira on tällöin oikeassa kädessä. Sitten esteelle 29 tehtiin poispäinkäännös. Sekä poispäinkäännökseen sekä sylkkäriin sain viikonlopun aikana tosi hyviä neuvoja (joista osan olisi kyllä pitänyt olla hallussa paremmin)
Mun molemmant ohjauskuviot on ollu tosi jäykkiä, epävarmoja ja olen usein peittänyt koiran tien esteelle asettumalla liian lähelle estettä. Lisäksi käsieni liikkeet ovat usein aivan liian liioiteltuja ja huidon lopussa kohti taivasta. Enhän mä nyt norsua ohjaa!! ;)

Kotiläksyksi Lotalta saatiin niistojen vahvistamiseen mm, heittämällä lelua niistävästä kädestä. Lisäksi pitää alkaa luottaa Nelliin ja alkaa aiemmin liikkua pois alta, sillä jo seison liian kauan esteen takana niistämässsä, on se koiralle aika henkisesti painostavaa ja hidastaa koiraa. Nyt vaan opetan Nellin varmaksi siihen, että kun joku este merkataan niistämällä, niin se este suoritetaan mahdollisimman tiukasti siivekettä nuollen. Lisäksi kun lähden Nelliä karkuun, niin se tulee aina lujemmin mua kohti. Tässä vielä treenivideo:

Iltapäivällä alkoi olla jo aika kuuma ja kävin vähän väliä kastelemassa Nellin jalkoja ja mahanalusta järvessä. Tosiaan jännitti miten Nelli vielä jaksaa yhden treenin vai meneekö ihan lönköttelelyksi. Tästä radasta minulla ei ole toistaseksi ratapiirrosta mutta video on sepostuksen lopussa.

Alussa tehtiin pakkovalssi kakkoshypyn kohdalla, joka oli samassa linjassa puomin kanssa. Nelli haki hyvin puomin ja target puomin päässä sai Nelli hakeutumaan puomille 2on-2off asentoon nopeammin. Siitä mentiin puomille ja sen jälkeen muurille, josta tiukka käännös puomin alla olevaan putkeen. Multa tuli tässä tosi huolimatonta ohjausta ja Nelli meni ohi putkesta. Tiukempi haltuunotttu ja puolivalssilla, niin koiran olisi saanut putkeen. Putken suulle piti ehtiä tehdä edessäleikkaus ja siitä takaaleikkaukset kahdelle seuraavalle hypylle. Tämän jälkeen Nelliä sai aika tiukasti vetää vastaisella ja omaa linjaa muutamalla, jotta sen sai pidettyä hypyn "oikealla" puolella. Tämän jälkeen jatkoin koiran kääntämistä olkapäällä ja koko rintamasuunnalla kohti putkea A:n alla. 

Putken jälkeen oli kaksi hyppyä, joiden jälkeen mentiin putkeen. Kun lähetin Nellin putkeen, niin itse liikuin heti hyppyjen väliin kutsumaan. Tässä halusin tehdä sylkkärin hypylle ennen putkeen lähetystä. Yleensä mun sylkkärit oli jäykkiä ja olen liian lähellä estettä. Tämä on usein johtanut siihen, että Nelli hyppää esteen väärään suuntaan, kieltää tai pyörähtää esteen takana ylimääräisen kierroksen. Nyt Anu sanoi selvästi kuinka iso tila koiralle on jätettävä siivekkeen ja itsensä väliin. Lisäksi hän puuttui käteni liikkeeseen, joka on ollut liian jäykkä, liian ylhäällä ja ennen kaikkea ranteesta jäykkä. Nyt kun tein pyöräytyksen lähinnä ranteella rennosti pyöräyttäen, niin se toimi Nellillä kuin junan vessa :D Sen jälkeen kaikki sylkkärit sen treenin aikana onnistuivat. Tätä samaa aion kokeilla jatkossa myös poispäinkäännöksissä, sillä mulla on vahva tuntuma, että se voisi toimia myös siinä.

Tämän jälkeen ohjattiin mutkaputkeen ja siitä suoraan toiseen mutkaputkeen joka kulki A:n alla, eli tässä tuli hieman kontakti-putkierottelua. Meille kohta oli helppo, sillä näissä tilanteissa ohjaan ns. keilaamalla koiran putkeen, kun taas jos mennään kontaktille, käteni on ylempänä ja en saata koiraa, vaan enenmmän lähetän sen kontaktille. Sitten mentiin parin hypyn kautta samaan kohtaan, jossa nyt mentiin A:lle. Ei ollut ongelmia. 
Sen jälkeen olikin taas hieman hankalampi kohta, jonka pystyi ohjaamaan usealla eri tavalla. Ensin suunnitelin kahden ensimmäisen hypyn ohjaamista edessäleikkauksilla (kun ne nyt olivat leirin teemaksi muodostuneet :) Mutta sitten kuitenkin päädyin tekemään saksalaisen ekalle hypylle mutta unohdin tehdä edessäleikkauksen toisella hypylle ja Nelli hyppäsi kolmannen hypyn väärään suuntaan. En edes huomannut tätä, kun vasta Anu sanoi, että tuo hyppyhän oli eri suuntaan. 

Uudelleen otettuna tein saksalaisen ja sitten seuraavalle hypylle edessäleikkauksen ja sitten valssilla seuraava hyppy ja siitä putkeen. Putken jälkeen oli hyppy takaakiertona, jossa vedin vastakkaisella vetämällä Nellin hypyn yli. Siitä pituuden kautta kepeille ja kepeille ohjaus meille vaikeasta kulmasta toimi, tosin jouduin saattamaan aika pitkälle kepeillä. Keppien jälkeen oli rengas, keinu ja muuri. Muurin jälkeen koiran linja vei suoraan puomille mille ei ollut tarkoitus mennä vaan puomin alla olevaan putkeen. Tähän ensin suunnittelimme puolivalssia, mutta Anu esitteli meille uuden ohjaustekniikan: flipin. Flipiä voidaan käyttää tilanteissa joissa halutaan ohittaa ansaste ja matka jatkuu kuitenkin samaan suuntaan. Flip alkaa kuin normaali valssi (tässä vaiheessa rintamasuunta on pois ansaesteeltä) ja sitten pyörähdetäänkin niin, että menosuunta on sama kuin ennen flipiä ja ohjaava käsi on sama kuin ennen flipiä. Meillä flip sujui oikein hyvin ja sain Nellin hyvin ohittamaan puomin ja menemään putkeen. Loppusuoralla pari edessäleikkausta ja sitten oltiinkin maalissa.

Se mitä jäi eniten käteen Anun iltapäivän koulutuksesta oli sylkkärin oikeaoppinen suorittaminen (jota mahdollisesti voin hyödyntää myös poispäinkäännöksessä) sekä flipin oikeaoppinen suoritustekniikka sekä tilanteet missä sitä kannattaa käyttää. Mikään joka radalla käytettävä tekniikka tuo ei ole, mutta hyvä tietää ja osata myös tuon tekniikan mahdollisuus. Tässä vielä video Anun treenistä:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti