maanantai 6. elokuuta 2012

HSKH:n leiri 3.-5.8 Järvenpäässä, lauantai

Perjantaina 3.8 suuntasimme kohti Järvenpäätä ja loppukesän kohokohtaa eli meidän seuran agilityleiriä. Tänä vuonna kouluttajiksi oltiin saatu Lotta Vuorela, Anu Niemi, Jaakko Knuutti ja Sini Lindroos. Me päästiin Nellin kanssa molempina päivinä Lotan ja Anun oppiin. Molempina päivinä meidän ryhmällä (5 koirakkoa) aamulla oli aina ensin Lotan hyppyrata ja iltapäivällä Anun agilityrata. Suoritusaikaa yhtä koirakkoa kohti oli 20min/treeni ja meidän ryhmässä se jaettiin niin, että kaikki tekivät ensin 10min ja sen jälkeen uusintakierroksella toiset 10 min. Tämä sopi meille todella hyvin, sillä Nelli on valeraskaana ja sen huomaa parhaiten treenatessa. Sen viettikestävyys on paljon lyhyempi kuin normaalisti. Sillä on treenien edetessä sellainen puoli-innostunut fiilis ja sen vauhdin suhteen saa todella tehdä töitä. Parhaiten se kulki lauantain treeneissä, ja varsinkin aamun Lotan treeneissä. Mutta toivotaan, että valeraskaus olisi ohi 9.9 mennessä, kun on Helsingin Piirinmestaruuskisat.

Lauantaiaamu aloitettiin seuraavalla Lotta Vuorelan hyppärillä, missä treenattiin mm. alun suoran putken jälkeistä jarrutusta seuraavan hypyn takakiertoon, radan keskiosan  sivuttaisten hyppyjen suorittamista joko putken puolelta tai toiselta puolen. Lisäksi pussin jälkeen koira piti saada "törkkäistyä" hypylle 13. Tämän jälkeen hypyt 14,15 ja 16 tehtiin molemmilta puolilta, niin että niitä seuravalle pituudelle harjoiteltiin myös takaaleikkausta ja sen jälkeen lähetystä pimeään putkeen. Seuraava haastepaikka oli ehtiä tekemään edessäleikkaus hyppyjen 22 ja 23, jolloin koira voitiin kierrättää putkea lähempänä olevan siivekkeen ympäri, mikä lyhensi kuljettua matkaa kuin että oltaisiin menty kauemman siivekkeen ympäri.


Meillä ei ollut ongelmia tuossa alussa, vähän niistoon tuleminen "jännittää" Nelliä, silloin kun mä en liiku pois alta tarpeeksi nopeasti. Saatiin vinkiksi tehdä niistoja niin, että koiralla on palkka odottamassa siivekkeen takana tai että heitän lelun niistävällä kädellä, jolloin Nellille tulisi noi niistotilanteet varmemmiksi sekä nopeammiksi. Ja myös niin, että Nelli todella tulee siivekettä nuollen siihen niistoon. Ja mun pitää alkaa luottaa koiraan ja lähteä hyvissä ajoin pois alta. Tavoitteena on, että voin käydä merkkaamassa esteen ja lähteä aina vaan aikasemmin pois kohti seuraavaa estettä, mutta niin että koira todella suorittaa sen niistolla merkatun esteen. Tämä on yksi tapa millä saan etumatkaa Nelliin ja sen tavallaan "ajaa minua takaa", jolloin se liikkuu aina ripeämmin kuin että olen sen rinnalla. 

Edessäleikkaus oli hieman myöhässä hyppyjen 15 ja 16 välissä, silloin kun tein tämän välin esteiden oikealla puolella ollen. Iltapäivän Niemen Anun treeneissä saatiin edessäleikkauksiin ja niiden oikea aikaiseen suorittamiseen hyviä ohjeita ja iltapäivällä ne sujuivat huomattavasti paremmin. Edessäleikkaus hyppyjen 22 ja 23 väliin oli todella hyvä ja ajoissa valmis, koska Nelli irtosi esteelle 21 (mikä kuvasta poiketen oli rengas, ei hyppy) hyvin sivuttaissuunnassa, joten minulla oli ruhtinaalllisesti aikaa. 

Mikä tänään meni tällä radalla hyvin, oli ensinnäkin koko treenin läpi kestävä hyvä vire. Nelli tuli päällejuoksuihin todella hyvin, irtosi pussin jälkeen hyvin hypylle 13 ja kesti takaaleikkauksen pituudelle ja haki putken pimeän pään todella hyvin. Se mikä oli vaikea kohta oli putken 18 jälkeen hypyn 19 takaakiertoon tuleminen. Putken pää hypyn takana veti neitiä kovasti puoleensa ja jouduin tosi voimakkaasti ottamaan Nellin käteen putkesta ja vastaisella kädellä tiukasti vetämään, jotta koira takaakiertoon tuli.
Mutta pääosin radasta jäi hyvä fiilis ja Lotta oli todella hyvä kouluttaja, joka aina löysi ratkaisun ongelmiin ja myös kannusti ja kehui onnistuneista suorituksista. Tässä vielä videokooste radasta:

Iltapäivällä siirryttiin Anu Niemen oppiin. Ratapiirros tässä:

Alussa oli selkä suora putkeen A:n alle. Putken jälkeen oli hyppy poikittain, josta ohjatttiin kepeille. Mun suunnitelma oli mennä kutsumaan Nelliä ja lähettää putkeen niin, että pystyn siitä suoraan ottamaan valsilla Nelliä vastaan, kun se tulee putkesta. Nyt vaan menin liian pitkälle kutsumaan ja kun lähdin sivuttain liikkumaan niin olinkin esteen edessä enkä sen takana. Hyvin olisin siinäkin pystynyt valssaamaan ja lähettämään kepeille. Mutta tämä kuluu kategoriaan, miten osata kasata pakka ja jatkaa rataaa jos jotain yllättävää tapahtuu. Kokemuksen puutetta.

Radalla oli muutamia teemoja ja kinkkisiä kohtia, niistä meille ehkä hypyt 17, 18 ja muuri nro 19, joihin sai tehdä edessäleikkauksia poikineeen, Samoin hypylle 15 edessäleikkaus toimi hyvin. Nellille sopii edessäleikkaukset, sillä niissä mun rintamasuunta on koko ajan eteenpäin ja Nelli kulkee huomattavasti nopeammin kuin jos valssaisin joka väliin. Noita edessäleikkauksia pitää vaan harjoitella, jotta ne tulevat selkärangasta, kun/jos niitä kisoissa radan kannalta ne olisivat toimivimpia ja siinä tilanteessa ennen kaikkea nopeinpia ohjaustekniikoita.. Nyt kun sanoin Anulta selkeän neuvon, että missä vaiheessa esim. hypyllä edessäleikkaus pitää olla, jotta koira tietää mihin suuntaan rata jatkuu.. Eli periaatteessa kun koira ponnistaa niin sun katse voi olla vielä koirassa, mutta alavartalon ja tossujen pitää osoittaa menosuuntaan. Ja kun koira ponnistaa niin,voi lähteä liikkeelle "pois alta" ja tässä vaiheessa vaihdetaan ohjaava käsi, jotta koira laskeutuessaan tulee siihen.

Pari selkeää huolimattomuusvirhettä tuli mm. kaksi kertaa samassa kohtaa, jossa oletin Nellin lukevan hypyt 25 ja 26 suoraksi, ja että se suorittaa molemmat hypyt ilman sen kummempia kommervenkkejä, mutta ilmeisesti pieni vekki tai törkkäys hypyn suuntaan vaaditaan, samoin kuin loppusuoran hypyn 29 kanssa. Oon luottanut liikaa pelkkään kädellä ohjaukseen, mutta jatkossa täytyy ottaa pieni "tyrkkäisy" esteen suuntaan.

Se iso virhe mikä mulla tänään kävi oli se, että unohdin puomille targetin, sillä ollaan nyt pysäytetty treeneisä puomille ja target vetää Nelliä huomattavasti nopeammin 2on-2off-asentoon kuin ilman targetia. Joku ihme ajatuskatkos tuli ja yhden kerran Nelli hyppää selkeästi kontaktialueen takaa. Muut on kontaktialueella, mutta loikkia kuitenkin. Kuulen jo Sinin äänen päässäni: älä anna sen loikkia!! Nyt vaan joka kerta tässä target sinne! 

Keinun suoritus oli ihan ok, samoin tiukat kääntymiset hypyllä 11 ja 15. Lisäksi Nelli irtosi kivasti keinun jälkeen renkaalle, jolloin mun valssi oli tosi hyvin valmis siihen pituudelle ja siitä sai todella lyhyen linjan putkeen nro.24. Lopun jutut tulikin tossa ylempänä käytyä jo läpi. Kiva rata ja tuli poistuttua myös sinne epämukavuusalueelle, mm. noiden lukuisten edessäleikkausten muodossa :)

Tässä vielä videomateriaalia radasta viihdykkeesi ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti