torstai 12. heinäkuuta 2012

Pohdintaa Nellin nopeudesta

Kotimatkalla töistä tullessa pohdiskelin, että mistä ne keskimäärin 3-5 sekuntia tulee mitkä hävitään ajoissa huipuille. 0,5-1 sekunti keppien pujottelunopeudesta, 0,5-1 keinun suoritusnopeudesta, 1-2 sekuntia mun radanluvusta (sijoittumisesta radalla, oikeiden ohjaustekniikoiden valinnoista, ennakoivan ohjauksen puuttesta) yms) ja 1 sekunti Nellin rohkeudesta irrota.


Ja sitten ne meidän sekavat kontaktit..Treeneissä pysäytellaaan, kisoissa juostaaa läpi (aikaa säästääkseni, kun ei olla niitä kaikkein nopeimpia koirakoita). Ja nyt on ollut puomilla jo aika hilkulla, että hyppääkö kontaktialueen sisältä enää. Ei ihme, että koirasta on tullut epävarma, eihän se reppana voi tietää mitä siltä millakin kertaa halutaan. Yhtään kontaktivirhettä ei olla vielä saatu, mutta varmasti niitä alk jossain vaiheessa paukkumaan. 


Nelli osaa kyllä pysäytyskontaktit (tietää oikean paikan ja hakeutuu sinne) mutta se ei ole koskaan tullut sinne kontaktialueelle millään hirveällä raivolla, mikä syä niitä kallisarvoisia sekunteja. Pohdinnassa onkin ollut se, että millä mä saan Nellin ampumaan sinne kontaktille? Etupalkalla kyllä tullaan niin että kumirouhe pöllyää ja juostaan läpi suoraan palkalle. Korvat häviää täysin. Myös olen huomannut, että Nellillä on viime aikoina ollut pientä epävarmuutta oikeasta 2on-2off paikasta, ja siksi aloitetaan taas kotona harjoituksen meidän omalla kontaktilaudalla. Harjoitellaan niin, että Nelli hakeutuu oikeaan asentoon mun sijainnista riippumatta (lähettämällä, kutsumalla, saattamalla) ja oikea paikka merkataan naksuttimella. Naksuttimella olen aikoinaan Nellille oikean 2on-2off asennon opettanut. Kentällä tehdään sitten targetin avulla puomille nopeuden lisäämistä namitargetin avulla. Sitten kun tämä alkaa toimia, Nelli hakeutuu puomin päähän oikeaan asentoon hyvällä nopeudella,, niin tarkoitus on ottaa vielä etupalkka pari metriä puomin alastulon päästä, johon Nelli sitten vapautetaan. Tähän vaan tarvitse alussa ns. palkkavahdin, jotta Nelli ei juokse suoraan korvat lepattaen palkalle. Tätä voidaan tehdä myös niin, että Nelli nostetaan alastulon ylös, ja siitä annetaan kontaktikäsky. 


Tavoitteena on saada Nellille yhtä nopeat puomisuoritukset pysäytyskontakteilla, kuin mitä se tekee ilman pysäytyksiä. A-esteelle Nellille ei tule pysäytyskontaktia, se on mielestäni liian rankkaa koiran etupäälle ja Nelli tuskin hyppää niin korkealta kontaktialueen yläpuolelta. 


Keinun kanssa tällä hetkellä suoritus vaihtelee keinusta. Nelli tykkää alumiinikeinuista, ja niillä sillä on jopa sekunnin nopeampi suoritusaika kuin raskaalla puukeinulla. Meillä on myös HSKH:lla puomi, missä on paksu kynnysmattoa muistuttava pinta, keinu itsessään on kohtuu kevyt. Sillakin keinulla Nelli epäröi enemmän. Viime aikoina on ollut ongelma se, että Nelli ei edelleenkään tule tarpeeksi pitkälle keinun kontaktialueelle ja heti kun keinu on laskenut n. 2/3 osaa, niin Nelli pyrkii hyppäämään keinulta jo pois. Ja mä olen antanut sen tehdä sitä, kun olen ollut vaan iloinen että Nelli tekee nopeita keinuja. Joissakin kisoissa on ollut siinä, olisiko keinun voinut tuomita lentokeinuksi mutta ei olla niistä femmoja saatu. 

Nyt tehdään taas erilaisten keinujen kanssa jonkun superherkun (jonkun mitä ei saa muilla esteillä palkkana, vaan se säästetään keinulle. Keinun kanssa tehdään nyt tällä hetkellä harjoituksia yksittäisenä esteenä, jossa mä olen päässä kutsumassa ja vähän himmaan keinun laskeutumista aina ensimmäisissä toistoissa. Tarkoitus olisi, että Nelli tulisi kontaktialueelle asti kunnes keinu alkaa laskea ja sitten toistojen edetessä keinun annetaan laskea hieman ja viimeisillä toistoilla keinu laskisi normaalisti.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti